När gott blir ont

 

Jag pratade som hastigast idag med en annan ”skrivare”. Ja, inte en sådan där som står bredvid datorn då, utan en person av kött och blod. Och hon tipsade om en bokserie som jag skulle läsa. Det lär nu inte hända eftersom jag är riktigt dålig på att både läsa och, tyvärr ska jag erkänna, uppskatta deckare. Men – till saken!

Hon berättade att hon gillade karaktärerna i boken för att de utvecklas men gör det i förvånande riktningar. Goda karaktärer blir onda och det är knappt man förstår att det håller på att hända förrän det gör det.

Jag uppskattar den typen av ”rundkastning”. Jag tänker exempelvis på Jaime Lannister i Game of Thrones som gör en motsatt resa. För mig har det alltid varit ett intressant tema just att karaktärer blir goda eller onda – motsatt vad de var. Jag tror att det handlar om att jag ofta själv tänker i termer av att alla människor har både det mörka och ljusa inom sig, det goda och det onda. I fantasy-sammanhang är ju detta också väldigt ”inne” just nu – kontra exempelvis Tolkiens mer tydliga världsbild av vad som är gott och ont.

Jag gillar i varje fall just gråskalan och att människor ofta befinner sig mitt i den. Det blir dessutom ofta då mer intressant att kasta in personer med starka onda/goda övertygelser.

Publicerat av

jjgille

Journalist, marknadsförare och aspirerande författare. Arbetar med många olika berättarformer; allt ifrån poesi, romaner, noveller, sagor, låttexter, journalistik och content marketing. Svag för fantasy, skräck, övernaturligt och sagor - det är också inom detta du oftast hittar mitt skrivande. För allt material gäller © Joakim Johansson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s