Något som håller en i handen

Jag gillar som sagt främst tre kategorier som jag ständigt återkommer till i eget skrivande. Fantasy, sagor och skräck. Jag har funderat på varför. En förklaring är min fascination för det övernaturliga. Jag tycker att man liksom kan beskriva verkligheten bättre med hjälp av detta. På något märkligt sätt.

Nummer 2, som jag funderat kring, är det här med konventioner. Alla tre genrer har väldigt tydliga do:s and don’t:s. Det finns ju ingen anledning till att troll måste se ut på ett speciellt vis med speciella egenskaper. Det historiska källmaterialet är ju ganska spretigt. Eller att zombies behöver röra sig på ett visst sätt. Eller att prinsessan måste hitta precis tre skatter. 

Men någonstans är det gemensamma att man behöver förhålla sig till mycket regler som folk annars stör sig enormt mycket på att författaren brutit mot. Någon slags kreativ frihet inom ganska tydliga ramar.

För övrigt tycker jag att Charles Dickens ”En julsaga” är något av det bästa som skrivits. Den har skräck i form av Spöken, Fantasy i form av det övernaturliga, Saga  till sin uppbyggnad med tre specifika delmål. Dessutom två snyggt sammanflätade tidslinjer i dåtid och nutid. Genialt.