Något som håller en i handen

Jag gillar som sagt främst tre kategorier som jag ständigt återkommer till i eget skrivande. Fantasy, sagor och skräck. Jag har funderat på varför. En förklaring är min fascination för det övernaturliga. Jag tycker att man liksom kan beskriva verkligheten bättre med hjälp av detta. På något märkligt sätt.

Nummer 2, som jag funderat kring, är det här med konventioner. Alla tre genrer har väldigt tydliga do:s and don’t:s. Det finns ju ingen anledning till att troll måste se ut på ett speciellt vis med speciella egenskaper. Det historiska källmaterialet är ju ganska spretigt. Eller att zombies behöver röra sig på ett visst sätt. Eller att prinsessan måste hitta precis tre skatter. 

Men någonstans är det gemensamma att man behöver förhålla sig till mycket regler som folk annars stör sig enormt mycket på att författaren brutit mot. Någon slags kreativ frihet inom ganska tydliga ramar.

För övrigt tycker jag att Charles Dickens ”En julsaga” är något av det bästa som skrivits. Den har skräck i form av Spöken, Fantasy i form av det övernaturliga, Saga  till sin uppbyggnad med tre specifika delmål. Dessutom två snyggt sammanflätade tidslinjer i dåtid och nutid. Genialt.

Publicerat av

jjgille

Journalist, marknadsförare och aspirerande författare. Arbetar med många olika berättarformer; allt ifrån poesi, romaner, noveller, sagor, låttexter, journalistik och content marketing. Svag för fantasy, skräck, övernaturligt och sagor - det är också inom detta du oftast hittar mitt skrivande. För allt material gäller © Joakim Johansson

2 reaktioner till “Något som håller en i handen”

  1. Jag har också funderat på varför jag gillar de genrerna du nämner. Kanske för att jag gillar att tänka utanför boxens gränser, tänja på det fyrkantiga mot utmarkerna? Det mystiska, overkliga är en skön motvikt mot det vardagliga som oftast är inrutat och enformigt. Intressant inlägg som sätter igång tankar 🙂

    Gilla

    1. Ja men det blir som en motvikt. Det var bra uttryckt. Världen är så fasligt fyrkantig och tråkig. Så som du säger, gränser får ju tänjas. Samtidigt som det tillkommer andra typer av regler och konventioner i denna genre som inte finns i andra.

      Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s