En miljon träd som aldrig växt till himlen

Sverige susar förbi utanför bilfönstret. Jag älskar verkligen Norrland men det är bara intressant att se så många träd. Bilresan lämnar en del att önska. Ögonen söker sig in mellan glesa stammar i hopp om att se en björn. I bästa fall hittar de Bauersk vitmossa. Tankarna glider iväg. 

För ett år sedan satt jag här i bilen med en anteckningsbok i min hand. Ett möte med en intressant person hade återtänt min glöd. Mitt skrivande hade svävat runt mållöst en tid, som en tappad ballong i sommarvinden. För ett år sedan ändrades det. Jag började fundera över alla mina projekt. Vilket låg mig varmast om hjärtat? Vad skulle jag uthärda att lägga så mycket själ i? Min tjocka fantasy-bok blev det enda svaret.

Under hösten arbetade jag frenetiskt med att göra allt det runt-jobb som är genrens stora nackdel. Jag drog och slet i sinnet för att göra allting tillräckligt intressant, tillräckligt stort. Sedan under våren livskrångel. Poesi. Utlopp och ventiler. I denna härva mötte jag ett spöke. Och jag insåg förskräckt att jag för åtta år sedan med likartad frenesi tog mig an samma projekt. Samma fantasy-bok som lämnades blödande i en byrålåda.

Jag är glad att jag då inte hann i mål. För med handen på hjärtat är det arbete som jag presterat nu långt, långt bättre och grunden för något som jag kan bli stolt över är lagd. Nu hoppas jag bara att jag kan ta det i mål. Få det att skjuta iväg och bli vad det är menat att bli, inte bara ett projekt som kört fast. 

Vid vägens sida ser jag en miljon träd – men inte ett enda har växt långt nog för att nå himlen.

Publicerat av

jjgille

Journalist, marknadsförare och aspirerande författare. Arbetar med många olika berättarformer; allt ifrån poesi, romaner, noveller, sagor, låttexter, journalistik och content marketing. Svag för fantasy, skräck, övernaturligt och sagor - det är också inom detta du oftast hittar mitt skrivande. För allt material gäller © Joakim Johansson

5 reaktioner till “En miljon träd som aldrig växt till himlen”

 1. Vi når våra livsmål när det är meningen, tar våra steg när erfarenheten knuffar oss i rätt riktning. Så tänker jag, det finns en tid.
  Du kommer att färdigställa ditt projekt. Även om inget av träden nått himlen så kan rötterna vara snurrade runt jorden. Allt är inte alltid som det ser ut. Ibland är det bara mer fantastiskt än vi kan ana.

  Gilla

 2. Du fångar mig med dina ord. Du har den där gåvan att kunna formulera dig på ett alldeles särskilt sätt. Jag är helt övertygad om att du når ditt mål med Fantasy-boken. Våga tro och skriv på 😀

  Gilla

   1. Ja, de där skrivarkurserna jag var på förra året och även i år, är ovärderliga. Den där sällsamma energin som uppstår när människor med samma passion träffas är underbar. Jag har förutom nya insikter och kunskaper, återfått tron på mig själv och mina berättelser, och inte minst träffat människor som är lite som jag. Tagna av skrivandet och dess nödvändighet och passion 🙂

    Gilla

   2. Vad roligt att det gav mycket! Jag testade någon skrivarkurs på distans tidigare men jag vet inte. Jag var väl sådär nöjd men jag var också själv ganska odisciplinerad. Kan tänka mig att det är stor skillnad när man gör sånt där live med andra människor runt sig! Fick du bra feedback på dina grejer?

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s