En högljudd tystnad som vägrar tala

… Perplext. Det är ett roligt ord. Det passar liksom inte in. And everyone likes an underdog, så… förhoppningsvis gör titeln någon lagom perplex. (Viktigt tillägg, jag är nykter, bara filosofiskt osammanhängande!)

Anyhow. Min tystnad här på bloggen är högljudd i den meningen att det givetvis går att läsa ut saker ur den. Som att livet tar mycket plats fortsatt. Mest är ju detta relevant i mitt fall då jag vet vad tystnaden beror på.En intensiv tankeperiod med stor oförmåga att sätta sig och få saker på pränt. Så därav är den högljudda tystnaden till sin natur också sådan att den vägrar att tala.

Jag påbörjade en ny saga här ikväll. Tänker fortsätta knåpa lite med den sen. Kanske lite mer poesi kommer ut snart. Men annars är fokus att tankemässigt lägga allt på min fantasy-bok just nu. Jag kommer med lite updates om detta här på bloggen, förhoppningsvis redan imorgon.

Vad vill jag då ha sagt med allt detta? Denna osammanhängande nattsörja. Jag tänker, därför finns jag. Cogito Ergo sum, som Descartes sade. I mitt fall lika mycket – Jag tänker, därför skriver jag. Men ibland trasslar tankar och livet ihop sig och vips blir inget skrivet. Tankarna fylls på tills de rinner över. Då skrivs desto mer. Sökandet efter fokus fortgår.

Publicerat av

jjgille

Journalist, marknadsförare och aspirerande författare. Arbetar med många olika berättarformer; allt ifrån poesi, romaner, noveller, sagor, låttexter, journalistik och content marketing. Svag för fantasy, skräck, övernaturligt och sagor - det är också inom detta du oftast hittar mitt skrivande. För allt material gäller © Joakim Johansson

21 reaktioner till “En högljudd tystnad som vägrar tala”

 1. De perioder när livet pågår extra intensivt, upp eller ner, är egentligen ”bara” perioder då vi samlar användbara erfarenheter. Lite som skolan, förutom att vi inte vet när terminen börjar och när den är slut. Jag har inte haft en enda livskris jag i efterhand velat vara utan. Inklusive den som pågår nu.
  Men du, fokus på fantasyn? Och du har precis börjat skriva en ny saga… och så kommer det lite poesi framöver… 😄 Jag har haft jättesvårt med fokus det senaste året men nu bestämt att det är ETT manus som gäller, det ska skrivas om och sedan till testläsare. Jag får icket börja/fortsätta med något annat.
  Jag ser hur som helst fram emot dina inlägg, när/hur/varför de än kommer!

  Gilla

  1. Du har säkert helt rätt. Det är nog saker som formar en även med skrivandet. Ser man tillbaka på skrivandet utvecklas ju det mycket i takt med allt annat. Vilken natur har din nuvarande livskris?

   Haha, ja men de där små texterna går inte att ignorera 😉 Men fokus så till vida att jag faktiskt bara jobbar med denna längre text kanske 🙂 och att jag faktiskt får något gjort…

   Gillad av 1 person

   1. För mig funkar det iaf så, jag hatar kriser men de blir resurser när de spolas ut på andra sidan. Nuvarande är lite av en livskris 😄
    Haha, okej så de pockar på helt enkelt, så kan det vara. Jag tänker att det viktiga inte alltid är vad man skriver, mer att man gör det. Sen kommer såklart tider när det är dags att få något ”vettigt” gjort och för mig innebär det fokus på en sak och en sak only.
    Var i processen befinner du dig med fantasyn? Är det världsbyggande eller har du börjat skriva något?

    Gilla

   2. Det är med all säkerhet som du säger 🙂 Jobbiga att gå igenom men uppbyggande.

    Jag är lite ”all over the place”. Jag har skrivit cirka 10 kapitel tidigare som dock kräver enormt med omarbetning och eventuellt omskrivning helt. Världsbyggandet slutar ju aldrig och där har jag lite klart. Hela synopsis för bok 1 är dock klar, med all handling kapitel för kapitel. Det är skönt 🙂

    Gillad av 1 person

   3. Jag har i alla fall upplevt mina kriser som stärkande på sikt, men förjävliga att gå igenom. Med åren har jag lärt mig att de aldrig är förgäves så det är det jag försöker hålla fast mig i när det stormar.
    Haha, du och prins Daniel då alltså. Men då har du kommit en bra bit på väg. Vad är nästa steg nu?

    Gilla

   4. Så är det. Livet berättas i någon mån alltid baklänges också. I stort sett alltid tycker jag det är så att man först i efterhand förstår vad saker haft för inverkan.

    Hmm, hur menar du nu med prins Daniel? XD Jo, en bit helt klart. Jag håller på och jobbar med lite av runtsystemen. Magi och såna grejer. Ska bygga ut några grejer till i världsbyggandet (har väl säkert 400-sidor minst skrivet med bara fakta). Jag har väl ett tiotal bikaraktärer kvar som ska få sina attribut och personligheter också. Sedan är det dags att mejsla ut det första utkastet. Själv då, var ligger du i processen? 🙂

    Gillad av 1 person

   5. Prins Daniel sa att hans känslor var ”all over the place” när han mötte pressen efter Estelles födelse 😄
    Jäklar! Blir svettig bara av att läsa om runtsystem, magi och femtioelva bikaraktärer. Du har verkligen det du gör. Med 400 sidor fakta måste du ha en riktigt stadig grund att stå på och det är ju superbra!
    Jag redigerar, skriver om i tredje person (mitt första manus i tredje) och sliter med gestaltningen. Puh! Men jag tänker positivt: historien är ju klar, ska bara skriva OM lite… ALLT 😄

    Gilla

   6. Haha, just ja! Ja men lite så kanske även i mitt fall. Något mindre blåblodig tyvärr.

    Ja verkligen. Alla genrer har ju sina fotbojor. Men fantasy måste nog vara den genre som tar längst tid att jobba med. Det behövs så oerhört mycket jobb runtom.

    Ja just ja, så var det. Hur går det med att ändra allt till tredjeperson? Märker du skillnad i hur texten fungerar med din nya form? Blir det väldigt annorlunda?

    Gillad av 1 person

   7. Den som verkligen skriver fantasy på riktigt vet värdet av ett grundligt förarbete, så mycket har jag förstått (även om jag inte alls är närmare insatt i genren).
    Det går bra att ändra, men gestaltningen är svår! En övningssak säger de som vet. Tycker iaf att historien blir bättre, men det kan ju bero på att jag ändrat en del grejer: som min hp:s yrke exempelvis.

    Gilla

   8. Jag bestämde mig för ett tag sedan att plocka upp mitt senast refuserade manus och skriva om det, gjorde det men blev inte alls nöjd. Så efter lite input från en författare jag lärt känna så tog jag omtag och ingenting var heligt, då insåg jag att tredje person skulle fungera bättre.
    Ja, det är första gången jag ger mig på en längre historia i tredje. Känner mig smått gestaltningsdyslektisk, men som med allt annat gäller övning och så småningom brukar det lossna.

    Gillad av 1 person

 2. Var sak har sin tid bar det någon klok själ som sa…

  Själv klottrar jag på en lapp på nattygsbordet innan jag skall somna…när jag vaknar vill jag så mycket att jag inte vet var jag ska börja…

  Det ger sig, ”patience is a virtue”…

  Gilla

  1. Så sant. Jag kör lite samma sak bara att jag märkt en tendens att lapparna blir liggande. Jag har ingen egentlig skrivkramp, jag lyckas bara inte sätta mig och hålla fokuset. Galet irriterande. Lyckas du nysta ut dina lappar eller samlas de också bara? 🙂

   Gillad av 1 person

   1. Jag brukar knappa in kråkorna (oftast meningar eller enstaka ord jag gillar) i dokument på datorn och sätta datum, ibland lite påfyllnad om hur jag tänkt kring de specifika meningarna. Ibland är det små poesifrön ibland novell/romanidéer. Det händer att det blir färdiga små verser som jag publicerar på Instagram. Tycker mycket om att experimentera med typsnitt/bakgrunder/färger…

    Gilla

   2. Ah, spännande. Det låter bra mycket mer strukturerat än mina texter som mest finns huller om buller i olika anteckningsböcker! 🙂 Jag är nog inte lika kreativ med hela layouten, det är väl därav bloggen passar bra. Jag kikar gärna på dina små verser på insta dock, var hittar jag dem? 🙂

    Gilla

 3. Som alltid är dina inlägg/ord så oerhört intressanta. Kommer på mig själv med att nicka instämmande 😀

  Nu sitter även jag med många tankar och ord som irrar runt och inte får fäste. Tidigare i veckan överlycklig eftersom jag vunnit en långdragen tvist mot ett försäkringsbolag. Kände mig stark och näst intill oövervinnerlig. Du vet, så där sällsynt glad att det spritter i kroppen…!

  Bara två dagar senare, vips! neddragen till botten. Ryggskott eller diskbråck. Ingen som vet ännu. Och orden far runt, ilska blandat med uppgivenhet. Famlar efter orden och efter styrkan som åter igen kan ta mig upp. Igen.

  Skriv på, ser fram emot att läsa mer.

  Gilla

  1. Ja jag läste om hela det där debaclet. Starkt jobbat, synd att det blev så snabbt ned på marken igen :/ Hoppas verkligen du kryar på dig. Ryggont i alla dess former är ju fruktansvärt jobbigt och tärande. Både på det kreativa och livet i övrigt, tänker jag.

   Men du tar dig upp, det är jag säker och. Och tack. Och detsamma! 🙂

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s