From darkness and into light

Long time no see, bloggen. Eller njae, jag har stirrat på dig av och till. Saknar du mig? Troligen inte. Saknar jag dig? Emellanåt.

Det har varit galet mycket jobb ett tag, kombinerat med det faktum att jag faktiskt skrivit/jobbat i huvudet på min bok när jag haft tid. Jag ville inte bryta flowet med att börja blogga. Det är så himla lätt att fastna i att blogga om att skriva istället för att göra det, har jag insett. Men jag har skrivit lite kort tjafs också, poesi och dylikt.

Jag tittade på en grym video i veckan när några killar smider svärd på det sätt det gjordes förr i världen. Det påminner ändå en hel del om skrivandet. Först smälte de ned metallen till en stor klump. Sedan hamrade de ut den till en puck. Sedan separerade de pucken och gjorde den till en ”orm”. Sedan steg för steg hamrade de ut och mejslade ut själva svärdets form.

Min bok befinner sig i nuläget någonstans i det sista hamrandet innan det börjar likna ett svärd. Jag separerar de dåliga idéerna från de bra och skapar struktur. I söndags roade jag mig med att sitta med alla olika personers narrativ-kurvor och kika på strukturen i andelen ”spänning” mätt. Sådant man kan roa sig med några timmar med andra ord.

Jobbar klart det sista förjobbet med karaktärer, världsbyggande parallellt med detta. Putsar. Men det börjar ta form och likna något sakta men säkert. Jag är hoppfull. Och ska bli mer aktiv här igen tänker jag. 

 

Brasklapp: Förlåt mig för min gräsliga handstil. Den gör mer ont i mitt inre än i ditt. Jag lovar.

Publicerat av

jjgille

Journalist, marknadsförare och aspirerande författare. Arbetar med många olika berättarformer; allt ifrån poesi, romaner, noveller, sagor, låttexter, journalistik och content marketing. Svag för fantasy, skräck, övernaturligt och sagor - det är också inom detta du oftast hittar mitt skrivande. För allt material gäller © Joakim Johansson

17 reaktioner till “From darkness and into light”

 1. Härligt att du är tillbaka 😀 Alltid intressant läsning.

  Det är lätt att fastna i bloggandet istället för att skriva på större projekt. Det tycker även jag. Ett blogginlägg kan ge den där snabba ”kicken” och tillfredsställelsen av att få något klart. Det ger mig mer och ny energi till det andra skrivandet, men å andra sidan tar det ju tid som kunde ägnats åt det andra.

  Well, just nu har inte jag förmågan att skriva eller formulera mig då hjärnan är upptagen med att ta hand om kropp, värk och läkning. Blir inga bra meningar just nu, orken finns inte. Men när jag blir frisk igen, då har jag massor med nya idéer som just nu far runt i mitt huvud…

  Kul att följa dig och ditt/dina projekt. Läsa klarar jag iaf korta stunder. Heja dig 😀

  Gilla

  1. Ja men eller hur, precis så som du säger. Det är lätt att bli nöjd när ett blogginlägg gått iväg och det ger en falsk känsla av framåtrörelse. Samtidigt är det ju galet inspirerande att få några klappar i ryggen och inte minst att läsa om andra och hur de brottas med ofta samma saker.

   Gilla

 2. Kul att läsa något från dig igen! Men jag håller med, att prata/blogga om att skriva kan skapa en falsk illusion av att man skriver. Jag tänker så här, prio ett: skriva, prio två: blogga/twittra/instagramma. Perioder när jag är trött, nere, har skrivpaus etc så ägnar jag mig åt annat än manusskrivande, det peppar mig och leder in mig på rätt väg.
  Kul att du hittar vägar att strukturera ditt arbete och dina karaktärer.
  Själv är jag i en dipp fysiskt och mentalt efter för mkt jobb, så jag läser det jag hunnit omarbeta i mitt manus, småändrar och petar lite. Ett bra sätt att hålla kontakt med manuset fast orken inte riktigt finns där.

  Gilla

  1. Ja det är kul att vara på banan igen. Men jag tjuvkikar ju på vad ni andra gör oavsett 😉 Det är nog hälsosamt. Jag har ju inte själv insta eller twitter, Vilket jag nog är ganska glad för egentligen. Säkert tokroligt men det går så mycket tid!

   Tråkigt att höra att du är i lite uppförsbacke men det är nog en naturlig del av skrivprocessen som också måste få vara. Och ibland är det säkert nyttigt med pauserna. Att lägga ifrån sig och hämta perspektiv! Jag tror som du säger (visa ord!) – att hålla kontakten med manuset är nog nyckeln även i lågproduktiva perioder 🙂

   Gillad av 1 person

   1. Att tjuvkika är ett måste, hehe, du kan ju missa något spännande! Instagram och twitter är roligt, men det slukar tid så man får vara vaksam.
    Ja, jag tänker att det går upp och ner och tack för komplimangen om visa ord, men det var Eva-Lisa som sa det till mig för ett tag sedan. Ett tips som jag kände var väldigt bra och i dag har jag till och med skrivit lite. Hur går det för dig?

    Gilla

   2. Ni är båda visa helt enkelt. Kul litet skrivcommunity vi har. Få ordna en textworkshop eller något någon gång.

    Det går bra men tar frustrerande lång tid. Går ju inte att stressa heller. Var ligger du i processen nu? Gick perspektivbytet vägen?

    Gillad av 1 person

   3. Textworkshop låter spännande, hur fungerar en sådan?
    Hur kom det sig att du gav dig på ett sådant mastodontprojekt? Att skriva en simpel roman tar ju tillräckligt lång tid 🙂
    Jag är lite drygt halvvägs i ändringen, har läst igenom allt i går kväll och i dag och insett att det är ett relationsdrama, ingen spänning direkt. Lite segt i början, så det får jag jobba på. Men jag gillar det i stort och det är ändå huvudsaken.

    Gilla

   4. Hej Marie!

    Jag har inte glömt detta inlägg. Jag fastande i att fundera lite över den där första frågan fortfarande och vad som är praktiskt möjligt. Vi är ju ändå ett litet gäng som sitter med våra grejer och kanske skulle kunna pusha varandra framförallt till att skriva och få grejer gjorda. Jag klurar runt typ Skype och liknande lösningar då vi befinner oss på olika platser. Jag ska finurla vidare.

    Fråga två: Enkelt svar: För att det var det projektet som intresserade mig mest. Strategiskt? Nej. Smart? Nej. Mest kommersiellt gångbart? Oh nej. Men mot bättre vetande! Varför hamnade du i just din (i och för sig nu ändrade?) genre.

    Gillad av 1 person

   5. Haha, just därför kanske det blir bra?! För att du drivs av ett genuint intresse. Jag tror mer och mer på att göra det som är roligt, då löser sig annat allt eftersom. Lustdrivna projekt i allmänhet och livet i synnerhet.
    Jag började på allvar fundera kring mitt senaste manus eftersom jag i tjugo år gjort samma saker men löpande förväntat mig andra resultat, vilket ju är omöjligt. Därför bestämde jag mig för att redigera satan ur det senaste manuset och när jag började kolla på det så såg jag alla brister, inte minst kändes berättelsen lika platt som huvudpersonen. Det behövdes mer konflikt, fler vändningar, sådant som jag själv gillar när jag läser. Det ledde till att jag ändrade en hel massa saker i outlinen och nu håller jag på skriva om som bäst.
    Har en skrivkompis som kör Skypemöten med folk från en skrivkurs hon gick, det verkar vara väldigt bra. Att omge sig med folk som förstår och har samma mål är viktigt känner jag.

    Gilla

   6. Hjälp, vad svårt att ändra så mycket i ett färdigt manus. Hur bygger du konflikten? Finns det en tydlig händelse som verkligen är ditt manus crescendo? Verkar ju oerhört sunt att du provar något nytt i alla fall. Utmanar dig själv och ser saker ur ett helt nytt ljus! Sådant brukar bli fasligt bra om man får ihop det.

    Ja exakt. Och att man kan ta med sig frågor som man brottas med och få lite hjälp med hur man ska tänka runt dem.

    Gillad av 1 person

   7. Jag gjorde en ny outline baserad på originalhistorien, låter nog svårare än det är. Har bytt yrke på huvudpersonen också, det har krävt en hel del ändringar.
    Ja, det finns en peak i manuset, vilken är densamma fast rejält förändrad för att passa nya formatet, om det låter logiskt…
    Haha, ja OM man får ihop det kan det bli bra!
    Att diskutera med andra som skriver brukar hjälpa – har du någon skrivvän att bolla med där du bor?

    Gilla

   8. Låter besvärligt med jobbsituationen, är det vikariesvängen du är inne i?
    Vad synd att du har dåligt med skrivarvänner, men du har ju mig! Jag har en som jag träffar och en som jag mejlar med några gånger i veckan. Och så alla på bloggen såklart, som är så himla viktiga för mig 🙂

    Gilla

   9. Nej jag är fast anställd. Men arbetsbördan är väldigt tung just nu på hösten inom den industrigren jag arbetar mot 🙂
    Ja det är fantastiskt vad härligt det är med du och alla positiva själar. Det är en väldigt fin, kamratlig stämning! Det ger mig supermycket. Tack! Verkligen.

    Gillad av 1 person

   10. Vad skönt att du slipper otryggheten iaf, men en branschs arbetsordning kan du gärna inte slåss mot, hehe.
    Ja det är väldigt trevliga kontakter med andra skrivande människor, tack själv! 😊

    Gilla

   11. Med en så avancerad trilogi bör du ha fullt upp de närmaste åren, tänk vilka roliga år också! När bok ett är klar… bok två… Det kommer finnas många skäl att fira framsteg 😄

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s