Polletter som faller sakta

Jag har brottats med en grej som hör till religions-systemet i min fantasybok. Och så helt plötsligt, från ingenstans, utan förvarning, ramlade polletten ned.

Detta innebär att jag – förutom att gå igenom texterna en sista gång för själva förarbetet nästan bara har personbeskrivningar kvar att göra. Men jag måste säga att detta är både mödosamt och ganska tråkigt. Hittills inte min favorit-bit i processen, samtidigt som den givetvis är enormt viktig. Det är främst lite mindre karaktärer som jag fortfarande petar med.

En annan karaktär fick ett nytt ansikte igår. Tanken var att göra något av den karaktären, men den drog i en annan riktning. Jag ska nysta lite i denna tråd och se vad som händer om jag drar lite i den.

Sedan har jag arbetat på bokens absoluta inledning. Försökt hitta rätt tyngd, tempo och inledning. De fem första meningarna. Jag tror att jag har kommit nära vad jag vill uttrycka här. Det kommer troligen bli de mest genomarbetade meningarna i hela boken. Men så är det ju också vida känt att en inledande mening på något sätt avgör riktningen lite (eller är det en myt? Jag tänker att läsaren nog tar ett par sidor på sig att döma ut verket). Nåja, det rör på sig i någon mån.