En basfiol ljuder i mitt huvud

Jag sitter och lyssnar på musikstycken som får tankarna och drömmarna att rusa iväg, leta ny mark. Ni vet, så där som det blir när man har musik som inspirerar. Filmerna som spelas upp i huvudet. Ibland går det att likt äpplen från ett träd rycka lite av frukten och ta tillvara på. Å andra sidan har jag inte någon brist på idéer.

Skrivåret har börjat bra. Jag ligger cirka en månad bakom min tilltänkta ”kurva”. Målet inför årsskiftet var att bli klar med samtliga karaktärsbeskrivningar men jag har fortfarande lite jobb att göra där.

Däremot har jag börjat producera en del text till boken. Det handlar främst om brottstycken, dialoger som jag vill ha med och skeenden som jag velat skriva ned tidigt. Och så är jag till strukturen ganska klar med det första kapitlet. De efterkommande arbetar jag givetvis också på, men jag har lagt (som tidigare nämnt) mer möda på det första då jag vill sätta en ton för boken – både för min egen skull och för den som eventuellt en dag läser den.

Och jag är faktiskt nöjd med tilltalet. Jag vill åt fantasy med känsla av skräck, mörker och något som kommer att bli en ganska dyster skildring. Och så är det allt det där med löften, om ni minns att jag skrev om det tidigare. Jag ger några försiktiga, små löften i inledningen. Och de måste förmedlas på rätt sätt så att de blir enkla att använda sig av senare. Enkla att uppfylla. Visa att små händelser hade sitt syfte.

Som en sidotanke: Ibland är det väldigt krävande att vara sin egen scripta. I mitt första kapitel finns det tre tända ljus. Jag ändrade lite på deras funktion efter hand, och några av dem slocknar. Det kräver ju stor noggrannhet att kontrollera sådana detaljer – att rätt antal ljus är tända vid alla tidpunkter och att inget sådant glöms bort.

Hoppas det går bra för er där ute under skrivåret 2017 och dess inledning!