Lovecraft – I Love his craft

Säga vad man vill om personen, men en språklig skicklighet besatt denna gigant inom sin genre, balanserades på någon slags galenskapens rand

The most merciful thing in the world, I think, is the inability of the human mind to correlate all its contents. We live on a placid island of ignorance in the midst of black seas of infinity, and it was not meant that we should voyage far. The sciences, each straining in its own direction, have hitherto harmed us little; but some day the piecing together of dissociated knowledge will open up such terrifying vistas of reality, and of our frightful position therein, that we shall either go mad from the revelation or flee from the deadly light into the peace and safety of a new dark age.

Det stycket får läggas till ytterligare ett sådant som jag önskar att jag skrivit själv. Det finns en täthet, en filosofisk insikt och en rytm i det som är skrivtekniskt vacker. Det är en dikt i löptext. Ibland får man till sådana stycken när man skriver. Sådana stycken som man minns. Kanske är det så för er som skriver där ute också?

Någon vis person sade en gång att böcker inte förändrar liv. Att det är meningar och stycken som förändrar liv. Jag tror att det är så.

Publicerat av

jjgille

Journalist, marknadsförare och aspirerande författare. Arbetar med många olika berättarformer; allt ifrån poesi, romaner, noveller, sagor, låttexter, journalistik och content marketing. Svag för fantasy, skräck, övernaturligt och sagor - det är också inom detta du oftast hittar mitt skrivande. För allt material gäller © Joakim Johansson

4 reaktioner till “Lovecraft – I Love his craft”

 1. Så himla bra! Jag kan säga att mitt liv troligen sett mycket annorlunda ut om jag inte haft bibliotek, författare och böcker i min omedelbara närhet. Ord och meningar gör skillnad i människors liv. Absolut. Tack för ett br a inlägg och en väldigt fin text.

  Gilla

   1. Det är så himla många så att jag inte vet hur jag ska kunna välja… Men just nu läser jag mycket Hemingway och Boye. Följer ett instagramkonto som heter just @karinboye och på mitt instagram @annisvensson lägger jag ibland en del citat som jag gillar. Ett par exempel just nu:

    ”Med rädsla och motstånd finner vi ingenting, inte på någon väg. Med kärlek finner vi allt, på alla vägar.” /Boye

    Och ur Boyes ”Moln”:

    ”Se de mäktiga moln, vilkas fjärran höga toppar
    stolta, skimrande resa sig, vita som vit snö!
    Lugna glida de fram för att slutligen lugnt dö
    sakta lösande sig i en skur av svala droppar.

    Majestätiska moln – genom livet, genom döden
    gå de leende fram i en strålande sols sken
    utan skymmande oro i eter så klart ren,
    gå med storstilat, stilla förakt för sina öden.

    Vore mig det förunnat att högtidsstolt som dessa
    kunna lyfta mig upp, dit ej världarnas jäkt når
    och hur vredgat omkring mig än stormarnas brus går
    bära solskimrets gyllene krans omkring min hjässa.”

    Love it! 🙂

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s