Lovecraft – I Love his craft

Säga vad man vill om personen, men en språklig skicklighet besatt denna gigant inom sin genre, balanserades på någon slags galenskapens rand

The most merciful thing in the world, I think, is the inability of the human mind to correlate all its contents. We live on a placid island of ignorance in the midst of black seas of infinity, and it was not meant that we should voyage far. The sciences, each straining in its own direction, have hitherto harmed us little; but some day the piecing together of dissociated knowledge will open up such terrifying vistas of reality, and of our frightful position therein, that we shall either go mad from the revelation or flee from the deadly light into the peace and safety of a new dark age.

Det stycket får läggas till ytterligare ett sådant som jag önskar att jag skrivit själv. Det finns en täthet, en filosofisk insikt och en rytm i det som är skrivtekniskt vacker. Det är en dikt i löptext. Ibland får man till sådana stycken när man skriver. Sådana stycken som man minns. Kanske är det så för er som skriver där ute också?

Någon vis person sade en gång att böcker inte förändrar liv. Att det är meningar och stycken som förändrar liv. Jag tror att det är så.