Text är rösten i ditt huvud

Det händer ibland att man träffar någon person som verkar sådär ofattbart tråkig. Jag har i alla fall träffat en hel del eftersom jag jobbat mycket på mässor.

Så får man ett SMS eller ett mejl av personen i fråga och det låter helt annorlunda. Kanske kul, skojfriskt och med en smiley eller två.

Ibland tror jag att texten vi skriver är liksom verkligare än talat. Om vi vågar skriva efter rösten i huvudet. Utan att censurera. För när vi pratat har vi bra många filter.

Någon gång ska jag prova ett skoj gammalt knep: ställa klockan mitt i natten, vakna och sen DIREKT börja skriva alla bokideer som dyker upp i huvudet. Tanken är att det då är ganska ofiltrerat. Ett spännande experiment om inte annat!

Publicerat av

jjgille

Journalist, marknadsförare och aspirerande författare. Arbetar med många olika berättarformer; allt ifrån poesi, romaner, noveller, sagor, låttexter, journalistik och content marketing. Svag för fantasy, skräck, övernaturligt och sagor - det är också inom detta du oftast hittar mitt skrivande. För allt material gäller © Joakim Johansson

7 reaktioner till “Text är rösten i ditt huvud”

 1. Text kräver lite mer eftertänksamhet än tal, vilket säkert kan göra att vissa har lättare för den biten än för att prata. Det finns en trygghet i eftertanken, om det låter logiskt? Text är liksom silat prat.
  Skrivövningen ”morgonsidor” är ju en sådan där ”vakna och skriv”-övning som är tänkt att komma från en renare plats, så att säga. Jag har aldrig varit så mycket för det där, är för resultatinriktad och skriver hellre en novell eller korthistoria än enbart ”blabber”. Mycket möjligt HELT fel inställning, men så är det 😀
  Har du testat morgonsidor eller att flödeskriva när du just vaknat?

  Gillad av 2 personer

  1. Nej jag har faktiskt aldrig testat det men länge velat. Har du?

   Och är det inte jobbigt att vara så resultatfokuserad? :O Jag försöker ju till del vara det, men mycket jag skriver är ju inte det. Poesi, noveller etcetera

   Gillad av 1 person

   1. Nej, det är inte riktigt min grej, det är inte flödesskrivande heller, eller organiskt.
    Jag gillar resultat, har alltid gjort och lär alltid göra. Saker jag gör ska liksom leda någon vart. Men på senare tid har jag börjat med färgläggning, som när man var barn, det är väldigt oresultatinriktat och bra övning i att göra saker bara för det höga nöjets skull 😉
    Min sambo färglägger också och han är verkligen ingen pysselkille, men det ger en bra känsla av att vara i nuet.

    Gilla

   2. Vad mysigt att ni kan sitta och göra det ihop 🙂 Låter som kvalitetstid ändå.

    Jag vet vad du menar. Jag brukar faktiskt fastna i den tanken med poesin ibland också. Typ: ”varför gör jag det här?”. Men resultatet har blivit att jag genom poesin nog förändrat mitt språk. Fått en bättre känsla gör rytm och ordtyngd.

    Vad är organiskt skrivande?

    Gillad av 1 person

   3. Det är trevligt, men vi färglägger sällan samtidigt. Det är lite som egen tid i tystnad.
    Klart ”meningslöst”, eller snarare resultatlöst, skrivande är bra! Att skriva är alltid bra. Precis som du nämner, erfarenhet ger en röst och i sin tur en trygghet i vilken som är ens egen. Jag går nog bara en jäkla omväg som skriver långt och mycket 😂

    Stephen King är en organisk författare, tror han brukar beskriva det som att gräva fram en fossil. Utgångspunkt är en idé, ingen tydlig outline, och sedan växer historien ut från den idén och får/har ett eget liv som författaren följer. Om det är en vettig beskrivning?

    Gilla

 2. Spännande tanke. Funderat på att göra det där, men det har aldrig blivit av. Har ett skrivblock vid sängen, men det används sällan av någon outgrundlig anledning. Måste testa det där nu med att ställa klockan mitt i natten och se vad som kommer upp. Får bli på fredag eller lördag beroende på kvällsaktiviteterna. Det lutar åt en AW på fredag. Tack för en bra idé! Nu ska vi se om det blir något av det… 🙂

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s