*** vad det är svårt att skriva

Jag menar det inte som något avskräckande, bara mer som ett kallt konstaterande. Medan jag nu försöker knacka text försöker jag också förkovra mig i konstens oändliga mängder av val. Perspektiv, karaktärsdrag, handlingens struktur… Allt och hela tiden är ett alternativ som stänger och öppnar dörrar.

Jag antar att det finns två sätt att hantera det. Att tänka igenom dem alla och försöka göra smarta val. Eller att gå på känsla och inte övertänka. Men svårt är det.

Publicerat av

jjgille

Journalist, marknadsförare och aspirerande författare. Arbetar med många olika berättarformer; allt ifrån poesi, romaner, noveller, sagor, låttexter, journalistik och content marketing. Svag för fantasy, skräck, övernaturligt och sagor - det är också inom detta du oftast hittar mitt skrivande. För allt material gäller © Joakim Johansson

8 reaktioner till “*** vad det är svårt att skriva”

 1. Från en som ändrat allt från perspektiv till karaktärsdrag, tempus och handling i ett helt manus så är mitt tips: tänk efter före. Det gör allt så mycket enklare.
  Eller, för den delen, gör som Åsa på Millanmedia ovan tipsar: gå på känsla.
  Allt handlar ju om syftet, varför vi skriver.
  Jag är både irriterad på mig själv över mina omvägar, samtidigt har jag lärt – och lär – mig mycket, så det har ändå varit värt det…
  Men det viktigaste av allt: du har börjat skriva, hur stort är inte det?!

  Gilla

  1. Ja herregud vilket jobb du har gjort. Jag är inte avundsjuk. Korrläsa tycker jag är det värsta av allt och att korrläsa ett helt tempusändrat manus måste verkligen ha tagit galen tid. Men riktigt bra jobbat i varje fall! Hur nära är du färdigställande?

   Gillad av 1 person

   1. Nej, var inte avundsjuk, för det lovar jag att du inte behöver vara, haha. Det har varit lite av en mardröm. Mardröm nummer två är att i vissa partier ha blandat tempus, den skräcken får magen att dra ihop sig! Har läst manuset två gånger, hittade sådana partier båda gånger, så det lär finnas fler kvar… Tur att det ska testläsas och läsas om och redigeras en hel massa före det är dags att skicka in.
    Tack! 🙂 Det är så rolig att få ha sådant fokus på uppgiften och inte slitas mellan en massa saker.
    Jag vilar manuset nu, har en skrivkompis som kollar igenom det mest med fokus på berättelsen. Sedan ska jag läsa igenom själv med fräscha ögon, redigera en vända till och sedan mer rejäl testläsning.

    Kör du på nu för att få klart ett råmanus?

    Gilla

 2. Ja skrivande är svårt! Jag tycker Maries råd var bra att tänka igenom före om berättarperspektiv och tempus, jag delar samma erfarenheter nämligen om att behöva ändra nästan allt i ett manus för att det inte funkade. Det är ju en tröst att det alltid går att ändra sig, men slitigt. Lycka till med skrivandet! Även om det är svårt så har ju skrivandet också sina storslagna stunder. Heja!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s